Bez cukru #kasiuniagotuje - Katarzyna Burzyńska-Sychowicz - ebook + książka

Bez cukru #kasiuniagotuje ebook

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

3,2

Opis

Słodycze bez cukru, wypieki bez mąki, słodkości bez wyrzutów sumienia. Kasia Burzyńska do niedawna potrafiła się bawić do rana. Ale odkąd została mamą, rano mówi Dzień dobry Polsko!, by prosto z pracy biec do do domu i rozpieszczać domowników zdrowymi pysznymi słodkimi daniami, które komponuje według własnych przepisów.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 53

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS

Popularność




Okładka

Strona tytułowa

Tę książkę dedykuję mojej kuchni, którą – w czasach, gdy jeszcze nie gotowałam – chciałam przerobić na pokój.

Mam nadzieję, że już mi wybaczyła…

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

Od autorki

Z zawodu i wyboru jestem prezenterką i dziennikarką telewizyjną. Od dwóch lat również żoną, a od roku matką. Od urodzenia – łasuchem. Jem dużo, dużo, dużo za dużo…

Moja Mama jest świetną kucharką, Tata gotuje znakomicie, ja natomiast przez długi czas nie robiłam tego wcale. Do chwili, gdy się zakochałam – mojemu przyszłemu Mężowi na pierwszą randkę przyrządziłam danie z orzechami, na które… jest uczulony. A mam na swoim koncie i większe wpadki. Ile stresu, ile nerwów kosztowało mnie kiedyś gotowanie! Marzyły mi się wykwintne potrawy, rodem z magazynów kulinarnych, tymczasem efekty moich starań zamieszkiwały kosze na śmieci. Co robię źle? – zachodziłam w głowę.

A potem zaszłam w ciążę i zapragnęłam odżywiać się zdrowo. Zaczęłam w kuchni eksperymentować. Mąkę pszenną zamieniłam na bogatsze w minerały i zdrowsze gatunki: mąkę kukurydzianą, ryżową, owsianą, gryczaną, kokosową i migdałową. Wyeliminowałam mleko krowie, na które wiele osób jest uczulonych, i zaprzyjaźniłam się z jego roślinnymi odpowiednikami – mlekiem sojowym, owsianym, migdałowym i kokosowym. Tłuszcz ograniczyłam do jednego, tego najzdrowszego – oleju kokosowego, który podczas smażenia szybko nagrzewa się do właściwej temperatury i nie pryska, a jako dodatek cudownie wzbogaca smak potrawy, nadając jej kremową konsystencję. Jest też prawdziwą bombą witaminową. I wiecie co? Wreszcie zaczęło mi się udawać! Pewnie pomogły również moje wiejskie geny (pozdrawiam rodzinne Dobroszyce!).

Kolejny etap: na świecie pojawił się mój Syn. Byłam wtedy jeszcze o krok dalej – już wiedziałam, że chcę wychowywać go w prostocie obyczajów, a kuchnię prowadzić szybką i nieskomplikowaną. Te przekombinowane przepisy – komu to potrzebne? Kulinarne klęski zwalczyłam nową, odkrywczą dewizą: przepis musi być prosty! Po prostu. Niewiele składników, krótki czas przygotowania i urozmaicenie w dodatkach, żeby było ciekawie. Stąd w moich przepisach chrupiące kasze ekspandowane (czyli „dmuchane”, taki zdrowszy popcorn), gryka niepalona (surowa, najzwyklejsza kasza gryczana) czy surowe ziarna kakao. Choć może brzmią obco, to są proste sprawy.

Gdy karmiłam Synka, zatęskniłam za słodyczami, tymi wszystkimi obrzydliwie niezdrowymi… Postanowiłam więc wykombinować coś, co będzie znakomicie słodko smakowało, a przy okazji nie nadgryzie zdrowia mojego i mojej Rodziny. No i oczywiście będzie proste w przygotowaniu.

Idąc tym tropem, cukier zastąpiłam ksylitolem, miodem, syropem z agawy, syropem klonowym i daktylowym oraz cukrem kokosowym. Zaczęłam też wykorzystywać dużo owoców, które mają w sobie naturalny cukier (w sezonie świeżych, w zimie mrożonych). Wszystko to magicznie sprawiło, że nareszcie mogłam jeść pyszne słodkości bez wyrzutów sumienia.

Wynikiem moich kulinarnych przygód, wycieczek i eksperymentów jest ta książka. Ja, Kasiunia (tak zwracają się do mnie najbliżsi), proponuję Wam dziś przepisy słodkie, proste i zdrowe. Dokładnie takie jak ja.

Szczypta informacji

Moje dania uzbroiłam w ikonki:

Wegańskie: czyli 100% roślinne

Energia: solidny zastrzyk mocy

Moja szklanka ma 180 g i 250 ml i jest zawsze do połowy pełna, a czasem nawet pełniejsza. Żeby osiągnąć tę pełnię szczęścia w kuchni, wystarczy odtworzyć moje przepisy.

Moja łyżka ma pojemność ok. 12–15 g, a łyżeczka – 5 g.

Pomagają mi nieźle w kuchni namieszać. Ponadto – nigdy nie słyszę od nich: „niemożliwe”.

Nierzadko czerpię składniki garściami. Pełnymi. Tak jak z życia. Polecam!

Cukier zamieniam na: miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy, syrop daktylowy i cukier kokosowy.

Cukier wraz z cukrem kokosowym oraz syropem daktylowym idą łeb w łeb, kubek w kubek i łyżka w łyżkę.

Pozostałe zamienniki mają przeróżny stosunek do swojego antagonisty:

CUKIER

MIÓD

KSYLITOL

SYROP Z AGAWY

SYROP KLONOWY

SZKLANKA

¼

1 + ½

¾

ŁYŻKA

¾

1 + ½

¾

¾

ŁYŻECZKA

¾

1 + ½

¾

¾

MIÓD: zastępując nim cukier w wypiekach, ograniczamy składniki płynne o 2–4 łyżki, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i zmniejszamy temperaturę piekarnika o 25°C.

KSYLITOL: nie podajemy go zwierzętom, jest dla nich szkodliwy.

Ponadto: na ksylitolu drożdże nie rosną.

SYROP Z AGAWY: do pieczenia ograniczamy ilość składników płynnych o ¼ szklanki, wydłużamy czas pieczenia o ok. 10% oraz zmniejszamy temperaturę piekarnika o 25°C.

SYROP KLONOWY: ograniczamy składniki płynne o 3 łyżki, dodajem ¼ łyżeczki sody oczyszczonej (na 1 szklankę syropu) i zmniejszamy temperaturę piekarnika o 25°C.

1

O rety, omlety!

Moja przygoda z omletami zaczęła się pewnej nocy, gdy karmiłam Synka i przeglądałam Internet w poszukiwaniu czegoś, co nie pozwoliłoby mi zasnąć. Tak trafiłam na zdjęcie, które odmieniło moje kulinarne losy. Puszysty, słodki omlet z masą fantazyjnych dodatków wyglądał tak apetycznie, że kilka godzin później już gościł na moim stole. Stał się moją inspiracją: to pod jego wpływem zaczęłam kombinować, wymyślać, urozmaicać, aż popadłam w prawdziwą omletową obsesję. Tak, tak – jestem obsesjonatką. Kiedy coś mi się spodoba, coś mi posmakuje, polubię to – popadam w skrajną, mitomańską przesadę. Taka jestem. I fajnie! Lubię taką siebie. Lubię być w omletowym amoku! Lubię być królową omletów! Darzę je bardzo ciepłymi uczuciami. Cenię za to, że zawsze się udają. Że powstają w zaledwie kilka minut. Że można je zrobić wieczorem, a udekorować i zjeść następnego dnia, bo równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Wreszcie za to, że są bardzo pożywne i działają jak naturalna bateria: ładują nasze akumulatory na dobrych kilka godzin.

Niech więc omlety królują w pierwszym rozdziale. To w końcu one przewróciły mój świat do góry nogami, tak jak ja przewracam je na patelni, niemal każdego ranka bądź wieczora…

Waniliowy omlet budyniowy

Superszybki i prosty w wykonaniu, a w smaku – obłędny! Budyń czyni go sprężystym i wzbogaca waniliową nutą. To omlet przebiegły – porwie was zapachem, by uzależnić strukturą i smakiem. Ręczę, że mając z nim do czynienia, przestaniecie ręczyć za siebie…

SKŁADNIKI

— 2 jajka

— 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru

— łyżka ksylitolu (albo innego słodzidła)

— ½ łyżeczki proszku do pieczenia

— olej kokosowy do smażenia

— do dekoracji: banan, 4 kostki gorzkiej czekolady, kilka prażonych migdałów

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki ubijamy i smażymy na patelni (moja ma 24 cm średnicy), na oleju kokosowym, pod przykryciem, z jednej strony. Dekorujemy tym, na co akurat mamy „chcieja”. U mnie: banany, roztopiona gorzka czekolada i prażone migdały – to towarzystwo idealnie się dogaduje.

Omlet kokosowo-makowy

To omlet niezwykle pożywny. Smakuje trochę jak biszkopt, ale biszkopt bardzo konkretny, sycący.

Po takim śniadaniu można zdziałać dużo więcej. Zachwycona skutecznością, szerzę zachwyt, dzieląc się przepisem.

SKŁADNIKI

— 8 i ½ łyżki mąki ryżowej

— 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)

— żółtko

— ½ łyżeczki proszku do pieczenia

— 1 i ½ łyżki słodzidła (u mnie ksylitol)

— łyżka maku

— łyżka wiórków kokosowych

— olej kokosowy do smażenia

— do dekoracji: 100 g twarożku kanapkowo-sernikowego, owoce (kiwi, borówki, truskawki), płatki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub blendera. Smażymy na oleju kokosowym, pod przykryciem, z dwóch stron. Przekładamy ubitym twarożkiem kanapkowo-sernikowym (to mój hit i odkrycie – smakuje lepiej niż bita śmietana!). Dekorujemy ulubionymi owocami i płatkami kokosowymi.

Strona redakcyjna

Copyright for the Polish Edition © 2017 Edipresse Polska SA

Copyright © 2017 by Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

Edipresse Polska SA

ul. Wiejska 19

00-480 Warszawa

Dyrektor ds. książek: Iga Rembiszewska

Redaktor kreatywna projektu: Magda Mazur

Produkcja: Klaudia Lis

Marketing i promocja: Renata Bogiel-Mikołajczyk, Beata Gontarska

Digital i projekty specjalne: Katarzyna Domańska

Dystrybucja i sprzedaż: Izabela Łazicka (tel. 22 584 23 51); Beata Trochonowicz (tel. 22 584 25 73); Andrzej Kosiński (tel. 22 584 24 43)

Redakcja językowa: Magdalena Bauman

Korekta: Zofia Góralczyk

Projekt okładki, opracowanie graficzne, ilustracje: Joanna Starostin

Zdjęcie na okładce: Olga Figaszewska

Zdjęcia ze stron: 21, 25,27,29,31,35, 37, 39, 45,49, 51, 57, 59,63, 77,97,101, 109, 117, 121, 123, 127, 135, 137, 141, 143,153, 161, 163, 169, 175, 179, 181,189, 201, 209 – Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

Zdjęcia ze stron: 43, 47,93, 105, 107, 159, 167, 171, 177,199, 213 – Łukasz Sychowicz

Pozostałe: Olga Figaszewska

Biuro Obsługi Klienta

www.hitsalonik.pl

mail: bok@edipresse.pl

tel. 22 584 22 22

(pon. – pt. w godz. 8:00 – 17:00)

www.facebook.com/edipresseksiazki

ISBN 978-83-7945-806-6

Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych w całości lub w części tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.